Valoarea nutrițională de referință
VNR reprezină un set de valori, definite din punct de vedere ştiinţific şi statuate de legislaţia europeană (Reg. UE 1169/2011 cu completările şi modificările ulterioare), care indică vitaminele şi mineralele care pot fi declarate de producătorii de alimente pe etichetele acestora.
Folosind aceste informaţii un consumator va putea vedea cum un produs contribuie la nevoile lui zilnice de minerale şi vitamine.
Conform legislaţiei din UE, un produs alimentar va putea fi promovat ca fiind „sursă de…” minerale sau vitamine, dacă 100 g/ml sau o porţie din acel produs conţine minim 15% din VNR. Dacă conţinutul de minerale şi vitamine depăşeşte 30% din VNR, atunci produsul poate fi etichetat drept „bogat în…”
Consumul de referință
CR reprezintă un set de valori exprimate din punct de vedere al energiei şi al nutrienţilor principali aduşi de alimente ca aport în dieta unei persoane.
Unii nutriţionişti recomândă să avem o dietă echilibrată, constituită din:
- Carbohidraţi: 50-55% din totalul energiei acumulată într-o zi
- Grăsimi: 30-35%
- Proteine: 10-15%