Principala sursă de informare este, bineînţeles, eticheta.

Prin lege, producătorii sunt obligaţi să menţioneze toate ingredientele folosite, în ordinea ponderii pe care o au în totalul ingredientelor folosite.

Elementele obligatorii ce trebuie să apară pe eticheta unei pâini sunt:

  • lista ingredientelor: legislaţia în domeniu prevede că producătorul are posibilitatea să înscrie fie denumirea ingredientului, fie codificarea acestuia de tip E (dacă ingredientul respectiv este E) fie ambele
  • data la care expiră produsul
  • masa netă
  • condiţii de depozitare şi păstrare
  • numele şi datele de contact ale producătorului

Complementar, pe etichetă mai putem întâlni informaţii nutriţionale cu referire la energia generată de 100 ml sau g de produs, cât şi nutrienţii cei mai importanţi: proteine, carbohihraţi şi grăsimi.

În situaţia când un aliment are în compoziţie minerale şi vitamine în cantităţi însemnate, acestea se vor putea înscrie în lista informaţiilor nutriţionale.

Conform legislaţiei din Romania, pâinea proaspătă neambalată nu se etichetează, deci o astfel de pâine va avea ingredientele necunoscute.

Pe de alta parte, pâinea care are un termen de valabilitate mai mare (10 – 30 zile) este mult mai susceptibilă de a avea în compoziţie conservanţi artificiali (fără sa fie ilegali, aceştia scad din calităţile nutritive ale pâinii; evitarea lor este de multe ori imposibilă, datorită lanţului mare de distribuţie al pâinii).